• Teräsrakenteet

Metallin laserleikkaus

Metallin laserleikkaus on erittäin tarkka menetelmä teräksen ja erilaisten metallien leikkaamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös muiden materiaalien kuten muovin ja kartongin leikkaamiseen. Yleisimmin laserleikkausta käytetään levyosien leikkaamiseksi.

Laserleikkauksessa lasersäde kohdistetaan linssillä polttopisteeksi leikattavaan materiaaliin. Polttopiste kuumenee niin kuumaksi, että työstettävä materiaali sulaa, palaa tai suurta energiatiheyttä käytettäessä höyrystyy. Sulattavassa laserleikkauksesa sula materiaali puhalletaan pois leikkauskaasulla eli inerttikaasulla. Polttolaserleikkausta käytetään yleensä normaaliteräksen leikkaamiseen ja siinä terästä kuumennetaan lasersäteellä ja materiaalin sulamista edistetään prosessikaasulla joko hapella tai typellä materiaalista ja leikkuujäljestä riippuen. Teräksen ohella myös muita yleisiä metallimateriaaleja kuten RST:tä, HST:tä, kuparia, messinkiä ja alumiinia voidaan laserleikata.

Happileikkauksessa sula teräs palaa eksotermisella reaktiolla ja kuumentaa lisää materiaalia ympäriltään. Leikkaus käy nopeasti ja leikkurilla voidaan leikata jopa 25 mm paksua terästä. Typpileikkauksessa sula metalli puhalletaan typellä suurella paineella pois, jolloin leikkauspinnasta tulee erittäin siisti ja siihen ei ehdi muodostua oksidikerrosta. Typellä leikataan tavallisemmin RST-teräsmateriaaleja. Sen avulla voidaan leikata myös muita aineita kuten muoveja ja jopa puuta.

Metallin laserleikkaus on monipuolinen ja kustannustehokas työstömuoto

Laserleikkaus on parhaimmillaan kun leikataan:

  • mittatarkat osat
  • terävät sisä- ja ulkonurkat
  • ohuita kannakkeita ja kärkiä
  • pyöristyksiä ja kaarevia muotoja
  • vapaamuotoisia, eri kokoisia reikiä
  • isoja ja pieniä osia
  • erikoismateriaaleja
  • vaikeasti mitattavia osia

Teräksen tai metallin laserleikkaus on kustannustehokas tapa leikata osia. Se tarjoaa vapaammat kädet suunnittelijoille muotoiluun. Tuotteen valmistusketjun automatisointi helpottuu ja osien lukumäärä voi vähentyä, jolloin valmistukseen kuluva aika lyhenee. Laserleikkaus helpottaa myös asiakaskohtaisten sovellusten ja ratkaisujen toteuttamista.

Uusilla kuitutekniikkaan perustuvilla laserleikkauskoneilla pystytään entistä suurempiin leikkausnopeuksiin ja paksumpiin materiaalivahvuuksiin. Ruostumattomat teräkset ja alumiini voidaan leikata kustannustehokkaasti jopa 30 mm:iin asti.

Kysy lisää metallin tai teräksen laserleikkauksesta

Osavalmistuksen asiantuntijat:

Pekka Teppo p. 040 507 9105

Matti Satomaa p. 040 510 5472

email: etunimi.sukunimi@alutig.fi

Kysy lisää palvelusta Alutig Oy:n ammattilaisilta »