Metallin laserleikkaus

Laserleikkaus on erittäin tarkka menetelmä teräksen ja erilaisten metallien leikkaamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös muiden materiaalien kuten muovin ja kartongin leikkaamiseen. Yleisimmin laserleikkausta käytetään levyosien leikkaamiseksi. Levyn leikkaus onnistuukin laserin avulla erinomaisesti. Alutigin osavalmistuksessa käytetään usein myös metallin laserleikkausta.

Metallin laserleikkaus on monipuolinen ja kustannustehokas työstömuoto

Metallin laserleikkaus on parhaimmillaan kun leikataan:

  • mittatarkat osat
  • terävät sisä- ja ulkonurkat
  • ohuita kannakkeita ja kärkiä
  • pyöristyksiä ja kaarevia muotoja
  • vapaamuotoisia, eri kokoisia reikiä
  • isoja ja pieniä osia
  • erikoismateriaaleja
  • vaikeasti mitattavia osia

Teräksen tai metallin laserleikkaus on kustannustehokas tapa leikata osia. Se tarjoaa vapaammat kädet suunnittelijoille muotoiluun. Tuotteen valmistusketjun automatisointi helpottuu ja osien lukumäärä voi vähentyä, jolloin valmistukseen kuluva aika lyhenee. Laserleikkaus helpottaa myös asiakaskohtaisten sovellusten ja ratkaisujen toteuttamista.

Teemme metallin laserleikkauksen Bystronicin laserleikkausjärjestelmällä

Uusilla kuitutekniikkaan perustuvilla laserleikkauskoneilla pystytään entistä suurempiin leikkausnopeuksiin ja paksumpiin materiaalivahvuuksiin. Käytössämme on Bystronicin huippulaadukas ByStar Fiber -laserleikkausjärjestelmä, joka tekee erityisluokan suurteholeikkausta. Laserleikkausjärjestelmällä voidaan leikata suuria sarjoja ja sen leikkauspää tekee erinomaista jälkeä niin paksujen kuin ohuiden levyjen suhteen. Laitteemme suoriutuu jopa 30 millimetrin paksuisesta teräksestä. Laitteella voi leikata mm. seuraavia metalleja: Kirjometalli, teräs ja alumiini.

Mitä metallin laserleikkaus on?

Lasersäde kohdistetaan laserleikkauksessa linssin avulla polttopisteeksi materiaaliin, joka on tarkoitettu leikattavaksi. Laserleikkauksen polttopisteestä tulee niin kuuma, että työstettävä materiaali sulaa, palaa tai isolla energiatiheydellä tehtynä höyrystyy. Sulattamalla tehdyssä laserleikkauksella sula materiaali puhalletaan leikkauskaasulla, jota kutsutaan myös  inerttikaasuksi. Polttolaserleikkausta käytetään useimmiten normaalin teräksen leikkaamiseen ja siinä terästä kuumennetaan lasersäteellä ja materiaalin sulamista edistetään prosessikaasulla joko hapella tai typellä materiaalista ja leikkuujäljestä riippuen.Laserleikkausta käytetään teollisuudessa usein metallin leikkaamiseen, mutta sillä voidaan leikata myös esimerkiksi muovia, paperia ja kartonkia. Yleisin kappaleen muoto laserleikkausta tehdessä on levy-muoto.Teräksen ohella myös muita yleisiä metallimateriaaleja kuten RST:tä, HST:tä, kuparia, messinkiä ja alumiinia voidaan laserleikata.

Happileikkauksessa sula teräs palaa eksotermisella reaktiolla ja kuumentaa lisää materiaalia ympäriltään. Leikkaus käy nopeasti ja leikkurilla voidaan leikata jopa 25 mm paksua terästä. Typpileikkauksessa sula metalli puhalletaan typellä suurella paineella pois, jolloin leikkauspinnasta tulee erittäin siisti ja siihen ei ehdi muodostua oksidikerrosta. Typellä leikataan tavallisemmin RST-teräsmateriaaleja. Sen avulla voidaan leikata myös muita aineita kuten muoveja ja jopa puuta.

Metallin laserleikkaus ja hinta

Metallin laserleikkaukselle on valitettavasti mahdotonta antaa mitään tarkkaa hintaa (esim. kappalehintaa), koska jokainen työ on yksilöllinen. Kysy siis hintaa rohkeasti mielessäsi olevalle työlle eli pyydä tarjous. Vastaamme sinulle mahdollisimman pian.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous tai kysy lisää metallin tai teräksen laserleikkauksesta

Osavalmistuksen asiantuntijat:

Pekka Teppo
p. 040 507 9105
email: pekka.teppo@alutig.fi

Matti Satomaa
p. 040 510 5472
email: matti.satomaa@alutig.fi